INFERNO 2024

Det er Oslo og det er påske og da veit vi hva det er. Det er tid for ny runde med Inferno Festival. Påsken kom tidlig i år så været var «comme ci comme ca», men heldigvis er jo denne festivalen innendørs så det funket med å ta det været man fikk. Som vanlig var vi der fra første band gikk på scenen og fyrte i gang årets svartkledde begivenhet.

Torsdag

KONVENT
Første band ut på årets festival er Konvent fra Danmark. Damene varter opp med en tung og seig variant av death metal. Det fungerer bra og stemningen er god blant de fremmøtte på Rockefeller. Grunnlaget for en god festival er dermed satt. -Atle-

NAKKEKNAEKKER
Nede på John Dee er danske Nakkeknaekker klare for å levere litt leven. Ett relativt ungt band dette som startet opp i 2020. Ikke all verdens til lyd under deres opptreden som gjør at man trekker seg tilbake og opp til Rockefeller igjen. Synd i grunn. -Atle-

KEEP OF KALESSIN
Ingen introduksjon trengs for disse karene. Bandet har holdt det gående siden tidlig på 90 tallet, med kun et par små opphold, så det er nok erfaring her. Fullt øs fra første låt og lyden er bra. Her får vi servert kvalitetsmetal av ypperste klasse. Tøft. -Atle-

ORM
Mere dansk. Nå litt black metal, typ old school. Noe som går igjen her er at bandet har noen utrolige lange låter som ikke er helt vanlig i den sjangeren. Det gjør at denne konserten blir fort litt kjedelig og langtekkelig. -Atle-

NORDJEVEL
Det andre norske bidraget her på årets Inferno er ingen ringere enn Nordjevel. Her får vi servert rå, kjapp og brutal black metal av beste sort. Lyden er knall og publikum er i fyr og flamme. Sånt liker vi. Godt levert. -Atle-

CRYPTA

Etter litt forfriskninger og en liten pause bar det ned på John Dee igjen for å få med seg brasilianske Crypta. Trangt om plassen her da mange vil overvære disse jentene. Det låter bra og jentene leverer en topp konsert. Disse bør du få med deg live ved neste anledning. -Atle-

CANDLEMASS

Tungt, seigt, fete riff og en gjeng svensker i storform er hva som møter oss oppe på Rockefeller. Candlemass ass, fett som pokker. Leif Edling & co har publikum med seg fra første stund.
Ett av høydepunktene denne torsdagen uten tvil. Mega konsert!! -Atle-

CATTLE DECAPITATION Amerikansk Grindcore er i alle fall skikkelig populært på Inferno for her var det lang kø for å komme inn fordi det var stappfullt nede så vi hadde ikke sjans i havet med å få presset oss ned. De som der imot fikk presset seg ned var svært fornøyde. -KC-

KAMPFAR Det var mange som hadde ventet på kveldens siste band og Kampfar er i alle fall en verdig avslutning på en fantastisk første dag på Inferno. Noen ekstra ivrige tok helt av i front også og det ble spurt om de var «fucking Mexicans» for de er jo vandt med å gå bananas på konserter. Noen spanjoler som fikk det med seg trodde de var rasistiske.. Ja ja, sånn kan det fort gå med språkproblemer 😉 -KC-

Fredag

ARTHUR BROWN  Ja, dette må vel kanskje være den aller eldste rockeartisten som har opptrådt på Inferno! Ja, jeg vil si det var veldig sporty gjort i en alder av 81 år for musikeren i fra Storbritannia. Og for et driv!  Gubben holder absolutt koken og leverte en solid og artig konsert med sin varierte progressive psykedeliske metal rock. Jeg tenker at det er helt greit med et og annet band som skiller seg litt ut på Inferno festivalen og ikke spiller den tradisjonelle svartmetal’n.  Jeg håper på mange sterke år til for Arthur Brown som har vært en stor inspirasjonskilde for en rekke musikere.  -Jan Inge-

VORGA   Tyske svartmetall-bandet Vorga var for min del noe jeg hadde lite forkunnskaper om fra før av. De har ikke holdt på lengere enn siden 2016 og har siden den tid produsert et par full-lengder og et par singler og en EP. Så det skal da ganske så mye til for å bli oppdaget da. Jeg fikk dessverre ikke så mye ut av denne konserten, noe som sikkert kan skyldes i at jeg er for kresen blitt. -Jan Inge- 

VLTIMAS   Det er vel andre gangen jeg ser Vltimas nå og jeg vil si at det portugisiske/amerikanske/canadiske bandet leverte sånn rett over gjennomsnittet. De har jo ikke produsert mer enn to skiver, så det skaper jo utfordringer når de skal spille live. Helt Greit. -Jan Inge-

UMBRA CONSCIENTIA  Nok et band som jeg ikke hadde noen kjennskap til i fra før med sin okkulte satanistiske spillestil. Bandet kommer i fra Costa Rica og Tyskland. Og dette var for meg et band som lå langt under det jeg mener er interessant. Beklager, men dette imponerte svakt. Men stå på videre karer!  -Jan Inge-

CARPATHIAN FORETS  Ja, her snakker vi ikke tull. Selveste Carpathian Forest i fra Sandes, som har holdt det gående siden 1992, tulla i hvert fall ikke! Det hersket ingen tvil. Udiskutabelt fredagens store høydepunkt så lang. Blytung satanrock på sitt tøffeste! Skikkelig 666 – SATAN! -Jan Inge-

EXTERMINATION DISMEMBERMENT  Seigt og tungt i fra bandet fra Minsk i Hviterussland. Enda et nytt band for meg. Og ja jeg kan fortelle at selv om bandet på ingen måte er blant de største for meg, så leverte de absolutt en tung og tøff konsert på Inferno 2024. Helt greit. -Jan Inge-

SOLSTAFIR  Kanskje et av det mest varierte bandet på årets inferno må vel kanskje sies å være islandske Solstafir som har holdt på siden 1995. Her var det mer enn nok erfaring å ta av for å si det mildt. Solstafir har endeløst med variasjoner knyttet opp mot melodiøst svartmetall, paganisme og vikingmetall. Så dette var en god time med musikalsk nytelse. -Jan Inge- 

MANTAR  Jeg må si jeg gledet meg ganske mye til Mantar som det ikke er så mange år siden jeg så første gang på John Dee. Faktisk var det på Inferno det også. Og ja, selv om noen fra det andre bandet som spilte før de, tok med seg alle pedalene til gitaristen så ble det fortsatt en råtøff konsert. Et fantastisk tøft driv på to-manns bandet i fra Tyskland! Se you soon! -Jan Inge-

GORGOROTH Egentlig skulle At the Gates ha avslutt dag 2 på Inferno, men de måtte kansellere flere konserter, inkludert denne på Inferno. I stede fikk vi Gorgoroth, noe det også var delte meninger om da de dem siste åra stort sett har spilt de samme låtene så det er ikke noe uforsigbart for man veit liksom hva som kommer. Det var uansett kult at de kunne stille og det var faktisk kjempegøy å se og høre Atterigner på vokal som også sang på plata deres, Instinctus Bestialis, selv om jeg hadde foretrukket Hoest musikk-messig og som vanligvis synger med Gorgoroth live. Men absolutt en helt grei avslutning på denne kvelden også. -KC-

Lørdag

SAOR
Lørdagens første band er Saor fra Skottland. Det er et nytt bekjentskap for meg dette og deres form for black blandet med litt folkelige innslag er ganske så interessant. Det låter kuler og krutt. Skal absolutt lyttes til utover. Dette var en fin start på dagen.’ -Atle-

TILINTETGJORT
Nede på John Dee rigges det klart for dagens andre band. Bandet ble stiftet tilbake i 2020 så det er ett relativt nytt tillegg til den norske black/avantgarde scenen. Det skal ikke stå på erfaring da de fleste har vært innom en håndfull band (minst) fra før av. Gøy å høre litt old school på festivalen også. -Atle-

ORBIT CULTURE
Svenskene har opparbeidet seg en solid fanskare over årene, ikke bare her til lands. Jeg så de første gang på Tons Of Rock i 2022. Det låt tøft den gang. Synes dog det låt fetere her på Inferno. Heftige tunge riff, godt driv og trommer som føles i brystkassa. Det var tøft og disse bør overværes live for de som ikke har hørt de før. -Atle-

IN TWILIGHTS EMBRACE
Trengselen nede på John Dee er et faktum da polske In Twilights Embrace entrer scenen.
Litt «grøtete» lyd i starten, men det setter ingen brems verken på bandet eller publikum. Vil trekke frem vokalisten som jeg synes har en meget fet, scream/growl. Tøft. -Atle-

ME AND THAT MAN
En lett blanding av mørk country, rock etc. er hva vi får servert her. I front er ingen ringene enn Adam Michal Darski (Nergal fra Behemoth), dette er hans sideprosjekt som jeg ikke hadde hørt om før Inferno. En litt annerledes konsert enn det vi er vant til her. -Atle-

JO QUAIL
Så litt klassisk musikk levert av engelske Jo Quail. Med sin cello og diverse effekter tilsatt så får hun levert en reise i musikk som er verdt å få med seg. Dette var faktisk ganske digg. Det blir jo mye lyd til tider så det er greit å få litt roligere musikk servert selv på en metal festival. -Atle-

BORKNAGAR
Etter en aldri så liten pause var vi da klare for kveldens nest siste band oppe på Rockefeller.
Ingen introduksjon trengs her. Det låter særdeles bra det her. Tror jeg må tilbake over 20 år siden jeg så de sist. Mye herlige låter denne kvelden og jeg vil dra frem «Up North»,»Colossus » og «Summits » som noen av de kuleste denne kvelden. -Atle-

KOLD Det var artig å se disse igjen og det var absolutt et av høydepunktene. Disse kan sine saker og både bandet og publikum var i slaget. Jeg skreik etter «Blod og bleik» og fikk akkurat den med meg før jeg som bor langt ut på landet måtte løpe for å rekke siste bussen hjem. Håper ikke det blir lenge til et gjensyn med disse. -Jan Inge-

DIMMU BORGIR
Lørdagens siste band ut trenger heller ingen introduksjon. 2024 er året da bandet har holdt på i 30 år. Har personlig fulgt bandet siden starten, så gleden var stor denne kvelden. Igjen leverer bandet en konsert man seint vil glemme. Med låter som «Spellbound», «Entrance» (med Tjodalv på trommer, begge låter), «The Insight and the Catharis» (med Mustis, Vortex og Tjodalv som gjesteartister), «Mourning Palace», «Progenies of the Great Apocalypse», «The Chosen Legacy» og «Raabjørn Speiler Draugheimens Skodde» så er dette en kveld å skrive hjem om. Fantastisk avslutning denne lørdagskvelden. -Atle- 

Søndag

MISÞYRMING  Hardt og tøft på avslutningsdagens første konsert oppe på Rockefeller. Dette er Islands svar på mørk materie. Mørk svart metal. Godt og bra gjennomført. De har ikke holdt på så lenge, så jeg gleder meg til å følge de i fremtiden og ser selvfølgelig frem til å sjekke ut skivene deres i fremtiden også. Vi ses. -Jan Inge-

DØDSRIT  Enda et nytt band for meg. Det svenske bandet i fra Dalarna leverte godt over par med sin varierte melodiøse svartmetall. Dødsrit har ikke levert mange skiver de heller. Første i 2017 og 3 til siden. Mye å ta tak i så lenge det var første gangen jeg så de live.  Helt ok konsert. -Jan Inge-

WINTERFYLLETH  Så var det klart for et band med en god del større ryggrad. Nemlig det engelske bandet i fra Manchester, Winterfylleth. Her fikk vi en god miks av melodiøs black metal, papans, saxon, historie, mm. Dette var en konsert med store variasjoner og masser av lytteglede. Knallbra konsert levert av det engelske bandet med hele 7 cd`r og flere live cd`r i sin produksjon. Bare å glede seg til neste gang. -Jan Inge-

PHANTOM FIRE  Jada, dette hørtes absolutt ikke verst ut for å si det mildt. Relativt nytt band dette også, i fra Bergen. De kom ut med sin første av totalt to skiver og litt «pålegg» i 2021. Stilen; ja, her har vi en blanding av hard svartmetal og pshycodelica speed på med Lucifer og rytmiske overganger. Rå Tøff bass. Blir veldig spennende å se hva de leverer de neste årene. Bra Konsert. -Jan Inge- 

CYNIC  Det er ikke alle band jeg synes skal spille på Inferno. Dette er vel et band jeg heller ville ha sett live på en prog rock festival. Inferno er etter min mening en svart/satanrock/viking metal festival. Og da kan band som dette bli litt for progressivt. Jeg personlig elsker progrock, men kanskje ikke så store doser metal prog, som disse dyktige musikerne i fra Miami og LA leverte på Inferno festivalen.  -Jan Inge-

BELL WITCH  Ja, stort særere musikk enn dette kan man knapt finne på denne planeten. Ja, dette er doom metal på sitt særeste der man føler at låtene aldri begynner. Jeg personlig, som jeg følte at også andre under konserten følte er at dette blir litt for sært. Beklager karer, men jeg har et godt forhold til bandet Sleep som jeg synes er i samme gata, bare mye bedre. Jeg fikk altfor mange Sleep-tanker under konserten, så jeg forlot åstedet lenge før de var ferdige. -Jan Inge-

FINNTROLL  Så litt skikkelig saker igjen. Finske Finntrol (skikkelige Troll i fra Finland). Leverte en råtøff konsert. Her var det klassiske finntrollører og fullt show. Finntroll har holdt på siden 1997 så de er absolutt å regne med i eliten av denne sjanger som består av troll, svart metal, mythologi, antichrist. Bra stemning under denne konserten må absolutt nevnes. Helt topp. -Jan Inge-

KOLDBRANN  Ja, det nærmer seg faretruende fort mot slutten på årets inferno. Avsluttende band på John Dee var Koldbrann. Og jeg kan begynne med å si at disse kara leverer råbra hver eneste gang jeg ser dem live, og uten unntak av denne gangen heller. Drammens-kara som har spilt siden 2001 hadde en god dag på jobben for å si det mildt. Her fikk man i seg en god dose med klassisk satanmetall ispedd hat og fordervelse. En verdig avslutning for meg på årets Inferno. -Jan Inge-

TAAKE Hoest har vært fult opptatt med turne, men stakk innom Inferno for å avslutte hele bøtte-balletten. Hvor han starter med «Fra Vadested Til Vaandesmed». Jeg skal ærlig innrømmet at jeg aldri har hatt sansen for verken bergensere eller dialekta fordi dem er så jævla egosentriske og brautende, men den her karen veit hva han driver med og det han driver med gjør han steikenes godt selv på dialekt. For de som ikke fikk nok av litt Nordjevel på torsdag så fikk vi også litt gjensyn med vokalisten på en gjesteopptreden og hva er vel ikke bedre enn dobbelt opp med «dipp til snacksen» når et så rått band får æren av å avslutte årets festival. Tror også dette er den eneste gangen det var smokkfult også på siste låt på siste dag så dette hadde publikum fra nært og fjernt ventet på. En absolutt prisverdig avslutning på årets satan-påske i Tigerstaden. -KC-

Med det så takker vi i Helvete alle ansvarlige for å arrangere en slik festival år etter år. Takk til banda, crewet, de frivillige og ikke minst publikum som oppførte seg eksemplarisk, som vanlig. Takk for oss. Vi håper vi ser alle igjen neste påske. Neste år er påsken dessuten noe seinere så muligheten for mere sol og varme er heller ikke å fornekte da 😊