MIDGARDSBLOT 2022

Vi hadde gledet oss rått til årets Midgardsblot, men pga sykdom som rammet nesten hele staben ble ting litt amputert så første del ble best dekt via vår Facebook-side, med bilder og stemning fra det som både var på scenen og stemningen rundt om for øvrig av frivillige som ønsket å støtte oss i dekningen.

Torsdag

Etter å ha funnet seg litt til rette med tanke på at det var en del forandringer av hvor ting var plassert i år sammenlignet med tidligere, så var første band ut for vår del Vomitory. Været var endelig på festivalen sin side og det var godt å se at det var så mange som hadde savnet festivalen under pandemien, men nå endelig var tilbake igjen på skikkelige vikingtrakter. Både band og publikum var sultne på festival og det var ingen ting å utsette på noen av dem.

Vår allierte fikk lastet opp bilder fra både portugisiske Gaerea, Hønefossbandet Urgegal, danske Myrkur, Irske Primordial og bergenske Wardruna denne torsdagen og var godt fornøyd med opptreden selv om det til tider var litt dårlig lyd. Dårlig lyd eller ikke, publikum storkoste seg i go’været og i hverandres selskap så slike små-bagateller valgte vi og ikke henge oss opp i…

Fredag

Norske Endezzma åpner opp på hoved-scenen på fredag til glede for alle fremmøtte. Superbra konsert. Vi fikk også servert vikingkamper mellom konsertene samt ølbrygging og smykkelaging.

Lindy-Fay Hella som flere kjenner igjen fra Wardruna og vestlandske Marekvist med sin folklore musikk var også noen som opptrådde på årets festival og endelig kom vår hoved-representant så nå kunne Kvile som hadde hjulpet oss disse 2 dager så langt ta seg en velfortjent break. Han hjalp ytterligere bilder fra flere band og stemningsrelaterte øyeblikk fra festivalen også på lørdag. Vi takker han for at han sporty stilte seg til disposisjon og sendte bilder vi kunne dele på vår facebook-side til glede for våre tilhengere der..

Ragnarok

Sarpsborg bandet Ragnarok er et band som er skreddersydd for Midgardsblot festivalen. De spiller en rå blanding av viking, satanistisk, antikrist black Metal. Det er dessverre ikke så mange igjen av den originale besetningen og det er vel bare kun Jontho igjen av grunnleggerne i dag. De relativt nye medlemmene Bjarkan og Ihizahg på gitar, Hellcommander Vargblod på bass og Haave på trommer leverte i hvert fall varene på årets Midgadrdblot. Og varene var brutal deilig Svart Metall. Råbra Konsert. Bare å se frem til neste show.

Nytt Land

Det er ikke ukentlig jeg ser band i fra Russland. Så da ble jeg veldig nysgjerrig på hva slags musikk dette to (manns) mennesker bandet skulle spille?? Bandet består av et ektepar i fra Sibir. Paret stiftet bandet i 2013 og har siden den gang gitt ut 3 album. De har spilt på en rekke festivaler rundt om i Europa de siste årene med sin ultragamle vikingmusikk-stil. Sjangeren er en type strupe musikk med tunge og dystre trommer. Denne musikkstilen treffer best for de mest viking interesserte. Bra stemning og topp fremføring.

Eivør (Pálsdóttir) kommer i fra Færøyene. Og det er vel ikke hverdags kost med konsert opplevelser i fra Færøyene heller. Eivør har holdt på i mange år. Hun har produsert musikk helt tilbake til 1996, og etter den tid har hun produsert en mengde med musikk-materiell. Musikken som hun har produsert har mange stilretninger som kunst pop, kammerpop, synthpop, folkpop, norrøn, elektronica, jazz. Så dette var på mange måter en ganske så jordnær konsertforestilling. En fantastisk konsert med mye følsomme elementer. Kjempe dyktige musikere.

Djevel

Så tilbake til litt skikkelig svart metal. Djevel i fra selveste Tigerstaden (Oslo) Og jeg kan si det straight ut. Disse gutta tuller ikke. Oslo-bandet som slapp sin første skive i 2009, har vært veldig produktive siden den gang med hele 7 fullengdere og to EP`r. Jeg har sett Djevel et par tre ganger nå. Og jeg kan bare si at disse gutta leverer gang etter gang. Akkurat slik som nå på Midgardsblot. Ekte UR Svart Metal. Dette er et band etter min vurdering du kan se igjen og igjen uten å bli nevneverdig lei Dritbra.

Lørdag

Vanvidd

Dette er et band som jeg ikke hadde sett før. Et 6-7 medlemmers band i fra Arendal. Bandet ble stiftet i 2013 og har siden den tid to skiver og et par EP`r i porteføljen. Og det er ikke alltid lett å plassere et band i den rette skuffen etter en konsertpresentasjon. Bandet var i hvert fall meget energiske i fra første sekund. De var veldig klar for jobben som skulle gjøres. Høyt engasjerte. Musikk sjangeren var energisk folklore med stor variasjon. Jeg for min del synes det ble litt for kaotisk på scenen til tider. Noe som stjal fokuset litt vekk i fra musikkinntrykket. Bra gjennomført og en grei kick start på festivalens siste dag.

Folket Bortafor Nordavinden

Midgardblot festivalen er jo en viking/svart metal festival! Og det er også en festival med mye kulturfolk. FBN er et skikkelig vikingmusikk-band med trommer som hovedinstrument. Og i mange kulturer så har man kun trommer og sang. Det var og ble mye følelser under fremføringen av konserten. Til tider så var konserten ganske gripende. Flotte folk.

Helheim

Så var det dags for ekte viking metal i fra Bergen. Helheim på selveste Helheim scene. Helheim med fartstid innen metallproduksjonen siden 1993 har ingen som helst problemer med å levere råsterke saker på Midgardsblot. Ikke mye å kritisere gutta for på denne konserten. Brutalt tøft og rått. Bergenskmetal på sitt beste.

Koldbrann

Jeg var nysgjerrig på Koldbrann. Jeg har bare sett de en til to ganger tidligere, og da er det sånn som kan skje noen ganger at man sliter litt med husken om hvordan konserten var. Da er det fint å få pusset de små grå og få se de igjen. Og det som er sikkert er at Koldbrann leverte akkurat like hardt og brutalt som jeg husket dem. En herlig blanding av hat, satanisme, og død. Jeg er veldig glad for at de ikke spilte på den store scenen, da jeg synes sånn type musikk gjør seg mye bedre på mindre scener som Valhalla Scene. Drit bra levert. Bare å glede seg til neste show.

Dep

Ja, det er ikke bare gamle erfarne musikere med metervis med skjegg som kan spille. Steinskjær bandet Dep er jo så ferske på scenen at (unnskyld karer) bleielukta hang nesten igjen… ha, ha, ha. Gutta kommer jo rett i fra deltagelse på MGP jr. 2022 for så å spille på Midgardsblot. Veldig imponerende. Og jeg kan bruke dette utrykket med god margin at disse gutta ble født MED gitar og trommer. De var supertalentfulle og dyktige tross sin unge alder. Man skulle ikke tro at de hadde drevet med noe annet enn å spille metall siden de så dagslys for første gang. Musikken de spilte lått sint og brutal death, aggresjon. De hadde også gode variasjoner på sitt relativt beskjedne materiale. Stå på gutter. Vi ses igjen!

Kælan Mikla

Ja, som nevnt tidligere, når man er på festivaler så får man med seg mye man ikke har hørt før. Og på Midgadsblot festivalen så er det veldig stor variasjon på musikkstilene, selv om de er godt flettet sammen. Kælan Mikla i fra Island gjennomførte en bra konsert på Midgardsblot. Dette bandet hører til i den litt mer rolige enden av skalaen. Med en blanding av indiepop, synthpop, darkwave og postpunk ble dette en følsom melodisk konsert. Mye fin musikk med mye følelser er en kort oppsummering av Kælan Mikla.

Med det tok jeg kvelden. Takker for enda en flott festival og gleder meg allerede til neste år.

Beste Rockehilsninger fra

Jan-Inge Fjellvang….og Kvile.