MANNEN BAK TOTSÅS ROCK FESTIVAL

Intervju med Jan Bjørnar Totsås.

 

For en tid tilbake fikk vi nyss om en liten trivelig festival som heter Totsås Rock Festival og da vi fikk vite at det var en mann med navn Jan Bjørnar Totsås som stod bak festivalen tenkte vi at vi ville vite litt mer om både han og festivalen.

Hvem er egentlig Jan Bjørnar Totsås?
– 12te generasjons LiBygg (altså fra Lierne). Bor på gården Totsås med sambo, 2 barn og 6 hunder. Er utdannet innenfor utmarksforvaltning. Jobber som selvstendig næringsdrivende som bl.a. guide (store rovdyr, fiske, jakt), skogbruker og øl-brygger. Tilbyr produkter og tjenester innenfor reiselivsnæringen, og har utleiehytter/seter, pub/serveringssted, lavvoer mm. Mine store lidenskaper og fritidsinteresser er bjørn, jakt, fiske, amcar, alpint, trening/yoga og metal.

Når startet interessen for metal musikken?
– Tja, jeg var altetende når det gjelder musikk på 80-90-tallet og ble da fascinert av spesielt powermetall. Men det var på min første metallfestival så sent som i 2012 (Getaway) at jeg ble totalt hektet på de fleste sjangrene innenfor metall.

Hvordan er metal miljøet i nærområdet der du bor?
– Metalmiljøet i Lierne var fraværende i både min oppvekst og nyere tid, også i Namdalen følte vi at metallmiljøet var utrolig lite. Det var en av hovedgrunnene til at vi startet TotsåsRock.

Hvilke 3 band har inspirert deg opp igjennom årene og hvorfor?
– 1) Metallica selvsagt, har masse gode minner fra tiden på videregående da Metallica var det store blant de fleste. Jeg fikk sett dem live første gangen i Auckland på New Zealand i 98 og det var helt fantastisk rått. 2) Manowar. Sounden og fremtreden fascinerte meg veldig og jeg slet ut kassettene med dem totalt. Dog ble min første konsert med dem litt skuffende da det var mer amerikansk show enn musikk i fokus. 3) Raubtier. Jeg ble lamslått av dem på første konserten av de doble basstrommene utformet som mitraljøser. (Et maskingevær med høy skuddtakt montert på en tung fot om noen lurer på hva det er) Perś særegne stemme med ekte norrlendsk dialekt og vår felles interesse for skandinavisk natur, rovdyr og jakt.

Har du andre prosjekter på gang nå og hvorfor har du tatt initiativene til Totsås Rock?
– Jeg har alltid masse prosjekter på gang, alt for mange.. Men TotsåsRock er såpass tidkrevende at det er det eneste «store» prosjektet for tiden. TotsåsRock startet vi av flere grunner; vi ønsket å vise Namdalen/lokalmiljøet at metalmusikken har ufattelige mange gode musikere og at det finnes en STOR verden utenfor trønderrocken. Vi ville ha en fest der vi kunne samle venner, bekjente og band som vi hadde blitt kjent med på alle de festivalene vi har raklet rundt på. Så TotsåsRock skal være en sosial møteplass også for bandene. Derfor har vi bl.a. en egen bandcamp og alle bandene oppfordres til å ta del i hele festivalen. Vi ville inspirere både musikere og andre til å fatte interesse for sjangerne som er innenfor metallen. Av den grunnen prøver vi hvert år å spre alle konsertene sjangermessig (innenfor hardrock og metal).

Hvordan er det å kombinere metalmusikken med jobb og familie?
– He he he. For å dra rundt på festivaler må en enten ha en tålmodig sambo/familie eller de må være med. Jeg har en veldig tålmodig sambo, i tillegg så blir hun med på flere av konsertene vi er på. Når det gjelder TotsåsRock så er absolutt hele familien involvert; foreldre, tanter, onkler, søskenbarn osv. Det diskuteres TotsåsRock året rundt…

Hvilke 3 ting finner man alltid i kjøleskapet ditt? Og nevn 3 ting du ikke kan klare deg uten.

– I kjøleskapet står det bestandig hvitost, linfrøolje og øl. Hver dag startes med en spiseskje linfrøolje blandet med 3-4 dråper underberg og en tablett med ester-c. Håper en lever lenger da, svarer han og ler. 3 livsnødvendigheter er: Øl, potetgull og musikk.

Metalmusikken er jo ikke akkurat den enkleste å slå igjennom med, spesielt kanskje ikke i Norge, selv om noe av den beste Black Metalen kommer nettopp her i fra og er godt kjent ute i den store verdenen. Hvilke tips og råd har du til folk som vokser opp i dag og som interesserer seg for nettopp metalmusikken?
– Ikke gjør som meg å vente til du passerer 30 før du drar rundt på festivaler. Start med en gang! Dra på relativt de mindre festivalene der du har sjanse til å komme frem mot scenen, hør på så mange konserter som mulig og aller mest prioriter band du ikke kjenner til og sjangre du ikke har hørt på før….da vil du få ufattelig mange positive overraskelser. Og ikke vær redd for å dra til utlandet. Store konserter og store festivaler er selvsagt kjekt å få med seg også, men tør å være annerledes, ikke delta på kun det «alle» andre gjør.

Hvis du hadde både tid og penger i det uendelig, hva hadde da vært din største drøm og fått oppfylt?
– Reist rundt i verden på jakt, alpindestinasjoner og metallfestivaler, samt utviklet TotsåsRock til å bli Norges mest attraktive mini-metalfestival (det jobber vi for så vidt med allerede).

Nå ble jo både Norge og hele verden rammet av COVID-19 og de fleste festivaler som skulle ha vært arrangert fra mars av og ut sommeren er jo kansellert, eller rettere sagt flyttet til neste år. Hvordan påvirker dette TotsåsRock?

– Angående korona/avlysing så var vi i tenkeboksen leeenge og avventet klare svar fra myndighetene, pressekonferanse etter pressekonferanse. Tilslutt fant vi ut at vi ikke kunne vente mer og bestemte oss for å kjøre så godt vi kunne etter gitte omstendigheter. Vi synes at det er forferdelig trist at alle festivaler og konserter har måttet avlyst og føler nesten at vi er forpliktet til å gjøre vårt beste utav situasjonen for å møte vårt publikums kulturelle behov ?. Så den publikumsbegrensete versjonen av årets TotsåsRock blir på en måte vår dugnadsinnsats i koronatiden.

Vi vet jo at de svenske banda allerede har måtte avlyst pga diverse reiserestriksjoner så jeg regner med at de da vil erstattes av norske band og forhåpentlig komme tilbake neste år som så mange andre band på andre festivaler som det ikke ble noe av i år.

– Om svenskene; ja dessverre har våre svenske band måttet melde avbud pga force majeure da de per dags dato ikke vet om de får krysse landegrensene. Så vel band som publikum fra vårt naboland, men de har alle stilt seg veldig positive til et ev TotsåsRock 2021. Og vi har hatt STOR pågang fra norske band som vil komme og spille i stedet. Så publikum kan glede seg til noen vanvittige flotte overraskelser på line-up’en etterhvert. Angående restriksjoner og smittevern, vil vi komme nærmere tilbake til dette etter 15. juni da myndighetene skal gi mer retningslinjer for resten av sommeren. Uansett ser vi veldig lyst på dette. Vi har en veldig overdimensjonert arena midt i villmarka så hver publikummer kan nok føle seg langt mer tryggere i forhold til å unngå smitte hos oss enn jeg tror de kan gjøre f.eks. i byene der flere av dem bor. Per dags dato har vi ikke hatt ett eneste smittetilfelle her i Lierne.

Nå startet jo denne festivalen opp 2017 så den er jo relativt fersk og det hadde jo vært synd om årets festival ikke blir noe av pga Corona’n da jeg vet at mange er sugne på å få kommet seg på de festivaler som klarer å berge seg i år tross dette viruset som har lammet hele verden. Sånn sett er jo skauen et perfekt sted for en slik festival og både Mork og Soaris som også har vært med Helvete Magazine på «Hard & Heavy Tour» til Gran Canaria er jo absolutt 2 råbra band som er verdt å ta turen for å se i slike omgivelser.

– Ja, de 2 banda annonserte vi allerede i vinter sammen med Drusar & Podium og i dag har vi publisert at The Federation kommer og fortsatt gjenstår det et par-tre godbiter som vil bli annonsert fortløpende.

Har du noen ord på tampen som du vil dele med Helvete Magazine sine lesere?

– Jaaa. Kom til Lierne på TotsåsRock!! Det er ett utrolig bra og unikt konsept med metallmusikk midt i Norges mest naturskjønne villmark og med et ufattelig høyt nivå på banda (tross at de er relativt ukjente for folk flest). Det er helt for jævelig at så mange går glipp av noe så tøft. Hadde jeg selv skulle valgt kun en festival i året jeg kunne vært festivaldeltaker på, så hadde jeg med hånden på hjertet valgt TotsåsRock!

Da vil vi i Helvete Magazine krysse det som krysses kan slik at årets festival den 17 & 18. juli går av staben som en av de få som kan glede seg over at de har sluppet å måtte kansellere en slik fantastisk begivenhet…i alle fall så langt og samtidig takker vi Jan Bjørnar Totsås for at han tok seg tid til å ta en prat med oss og vi ønsker han og gjengen lykke til med årets TotsåsRock Festival.

For mer info om festivalen kan du besøke arrangementet her