Rock the Boat 2018

Det var mange som var spente på om Rock the Boat ble noe av da stormen Knud var på sin tokt ut i både Skagerrak og Oslofjorden. Både Color Line & DFDS hadde kansellert flere av sine avganger, men ikke Stena Line. Der i mot var det noen rockere som hadde pinglet av, men bedre plass for oss andre da om man skal se positivt på det. Og var nok med litt mer respekt for havet man gikk om bord denne kvelden og man fulgte nøye med på informasjonen om bord så man visste hvor man kunne finne redningsvesten mm. Men vel plassert i kjelleren, langt under hvor de verste bølgene kom til å herje inntok vi Tax Free butikken i redsel for at den skulle stenge under stormen og deretter var det ROCK N’ ROLL!

Fredag

Da Vinci gir oss skikkelig 80-talls vibber der de starter opp som første band ut på «Rockebalja». Personlig hadde jeg vel ikke hørt de siden de rulet hitlistene sammen med Return og Stage Dolls når jeg selv var fjortis, men nå er de altså tilbake og de har faktisk vært ganske aktive i sommer. Erling Ellingsen som nå har tatt over som vokalist kunne erklære med at han knapt var født da bandet hadde hatt sine glansdager og var så glad for at han fikk være med å synge hos denne flotte gjengen. Det syns vi «oldies girlsa» også for han var en skikkelig go’-bit og kunne nesten minne litt om en yngre og kjekkere utgave av Stephen Ackles. Det ble fylt opp med allsang under låtene «Tarquinia», «Forever in my heart» & «9 and 10» og til og med den nyere låta «I’ve come all this way». En flott start på en spennende tur som vi ikke helt vet hvor vil ende ennå pga stormen Knud.

-KC-

Bömbers

Det er to rene coverband i kveld, og først får vi Motorhead-låter fra Bömbers. Abbath gjør en bra Lemmy-vokal, spiller selvfølgelig på en Rickenbacker og resten av gutta i Bömbers holder heller ikke tilbake. Folk er med på allsang til klassikere som «Ace of Spades» og «Killed by Death» og det er ganske fullt foran ved scenen. Litt gøy at «Lemmy» faktisk må sette noen av publikum på plass når de blir litt for ivrige. Gitaristen tar vokalen på en låt mot slutten, det kan sikkert vært slitsomt å holde Lemmy-vokalen et helt sett.

-Kvile-

H.E.A.T som er en god blanding av Hard Rock, Heavy Metal og Glam ga oss deilig musikk som man glatt kunne ha kaldt god gammeldags midnattsrock i en nyere og yngre versjon. De ble vel for alvor kjent etter at de bidro i den svenske MGP i 2009 med låta «1000 Miles» hvor deg kom så langt som til finalen før de ble slått ut. Siden da har de fått ny vokal og personlig syns jeg det løfte bandet vesentlig. Publikum er på bølgelengde med både bandet og bølgene folk begynner å merke mer og mer av og partyfaktoren er så absolutt på høykant når disse gode svenskene lirer av seg den ene grom-låta etter den andre.

-KC-

Painkiller

Nå er det klart for Judas Priest-låter med coverbandet Painkiller. De starter med den nye låta «Firepower» før vi får klassikere som «Metal Gods»Jawbreaker» og «Breaking the Law». Mathias Molund Indergård, som sang med sitt eget band på fjorårets utgave av Rock the Boat, gjør en super jobb på vokal, men det som jeg synes virkelig trekker opp er den autentiske gitaristen de har med. Rød skinn bukse, noen kilo for mye mage og noen cm for kort t-trøye og en alder og et utseende som gjør at han godt kunne erstattet en av de originale gitaristene gjør at han virkelig gir pondus til dette tributebandet. At hele bandet også spiller bra gjør dette til en super avslutning på konsertkvelden. Vi får knallåtene «Freeweel Burning», «Turbo Lover» og «Painkiller» før den litt kjedeligere klassikeren «You’ve Got Another Thing Comin’».

-Kvile-

Lørdag

Så langt har vi sluppet unna de verste bølgene på turen, men lørdag morgen våkner jeg av at båten virkelig rocker. Vel, skal båten gå under er det kanskje like greit å komme seg oppover i båten, det er jo ikke så lenge før første band går på scenen uansett.

Razorbats har ikke bare festivalens dårligste spot (første band ut på lørdag), men de blir det eneste bandet som må spille mens det virkelig er bølger. Dette er glamrock med svart neglelakk, pelshale på gitaren, men å drikke vann fra plastflasker mellom låtene ødelegger jo noe av imagen. Bandet har flere fengende låter med oh-oh-koring som fungerer bra og selv om klokka bare er litt over 12 er folk i farta. Mens båten rocker som verst finner dene ene gitaristen ut at det er tryggest å ta gitarsoloen i knestående mens resten av bandet står med brede bein for å holde balansen. Vi får en liten «we´re not gonna take it»-intro før bandet går over til sin egen låt og vokalisten tar en vandretur ut blant publikum. Jeg lurer på om han introduserte låten «Take It Out on The Road» med Take It Out on The Boat isteden og til slutt får vi «Kids of the 70s» med passe allsang. Det er imponerende hvor stødig bandet klarer å spille mens ølglass faller.

-Kvile-

Assimilate er en blanding av deathmetal og elektro. Etter en for lang synt-intro fra tracks er de igang og de to gitarister som spiller på 8 strenger gjør dette tungt. Vokalisten veksler mellom lys falsettsang og growling. Det ligger synt-backtracks gjennom og mellom låtene, noe som absolutt setter elektro-sounden på bandet.

-Kvile-

Hardrock-bandet Big City låter proft. Gutta i bandet har spilt i en del andre band og det synes at de er erfarne på scenen. Vokalen er bra og spesielt bassisten med 6-strengeren sin legger fine melodilinjer i musikken. Bandet kjører på med promotering og deler ut en del CD-er i løpet av konserten, selv fikk jeg tak i to stykk. «Midnight Train» fra bandets første skive «Wintersleep» avslutter konserten.

-Kvile-

 Maraton betegner seg som et progressivt popband og det er prog i alle fall, kanskje pop også, men jeg vil si at det nesten var på vei til å bli litt gjennomsyret av industrielt da det ble så jævla mange lyder å forholde seg til. Dette er langt fra det jeg setter meg ned og hører på, men de få som hadde orket og karret seg opp, eller som ikke var gått ned på lugaren for å pakke sammen de var som i transe og koste seg. Musikerne var så absolutt flinke og vokalisten kunne virkelig synge så for de som makter og liker denne sjangeren var kjempefornøyde.

-KC-

Hex A.D er et band jeg virkelig har fått sansen for. Har sett de flere ganger som forband for større artister som bl.a. Blaze Bayley & Paul Di’Anno, men også på scener hvor de har avsluttet de forskjellige events. Disse kara spiller den blanding av musikk som jeg og flere med meg liker og blir skikkelig i partystemning av så synd dette var slutten på turen for hadde glatt fortsatt festen med disse folka som det lyser spilleglede av lang vei og som virkelig klarer å smitte den gleden over på publikum. Et fyrverkeri av en avslutning på årets Rock the Boat.

 

Da var det over for denne gang. Kan ikke si jeg verken så eller kjente mye til Knud. Vi som er vant med stiv kuling og det som verre er i Nord ville vel ha kaldt dette for en flau bris. Vi takker i alle fall for laget. Arrangør, Crewe, band, publikum og ikke minst Kapteinen og hans mannskap som trosset spådommen om fare rødt på åpent hav. Håper vi sees igjen neste år.

Text & Bilder: Kvile