Midgardsblot 2016

Om Midgardsblot er en vikingfestival med Metal-musikk eller om det er en metal-festival med viking-kultur eller rett og slett en festival for vikinger, kan diskuteres, men at vikinger og Metalheads passer sammen ble soleklart etter tre fantastiske dager på Midgardsblot.

Torsdag var det åpning av festivalen med viking-kultur og musikk. Det var også en fin mulighet til å se viking-campen og ikke minst den fine naturen rundt festivalområdet og prøve badevannet. Hvem trenger vel dusj når man har et slikt fantastisk vær og bademuligheter bare et kort steinkast fra campen. Og skulle du bli kald så brant bålet i strandlinja gjennom hele festivalen. Sent på kveldene var det også konsert og metal-DJ i Gildehallen, et fantastisk vikingbygg som virkelig gjorde nytta si på lørdagskvelden da finværet ga seg.

Fredag

Det har vært både musikk og annen underholdning tidligere på dagen, men med Trollfest starter Metal-delen av festivalen for fult. Dette er partymetal med stort orkester og til tider er det ikke mindre enn tre stykker som spiller trommer eller perkusjon. I tillegg til de vanlige strengeinstrumentene, består festmusikken også av fele, trekkspill og saksofon. Personlig ville jeg gjerne hatt mer sax. Det er godt å høre et Metalband som har en saksofonist på scenen i stedet for at denne biten er playback. Bandet hopper opp og ned, på og av scenen i solskinnet og vi får noen fun-facts om utmeldinger av statskjerka som faller i smak hos publikum. men lytter man bak imagen så hører man blant annet melodiske basslinjer med kvalitet over imagen de kjører.

Islanske Skalmöld gir oss folk-/vikingmetal, og dette er musikk det er lett å like. Midgardsblot har også gjort noe genialt ved at de har vikingkamper foran scenen mellom konsertene, så man er underholdt mellom konsertene også. Og før Skalmöld og vikingmetal passer jo dette supert. Med tre gitarister låter dette fyldig, musikken er rytmebasert og fengende enkel med tostemte melodier. Bandet bytter på hvem som synger og både de og publikum klarer å få mye stemning ut av konserten.

vikingkamp

Inqusition er dagens og festivalens, mest langreiste musikk. Duoen fra Colombia/USA gir oss black metal før det blir en for kort pause før bergenske Enslaved gir oss ekstrem metal. Det er ikke mye negativt å si om Midgardsblot, men for noen var det nok veldig irriterende å gå glipp av 2-3 låter fordi Enslaved starter 15 minutter før de skulle. Bandet har melodiske låter med klare melodier, noe som kanskje er årsaken til at man enklere legger merke til at det til tider låter litt grumsete. Men dette er en knall konsert med mye energi og da ISA avslutter showet er man meget fornøyd selv om man ønsker mer. Enslaved passer nok bra på en viking-metalfestival og det at et par av gutta i bandet ser viking ut selv uten kostyme hjelper jo.

Kveldens siste band på scenen, Skuggsjá, har medlemer fra både Enslaved og morgendagens hovedband, Wardruna, så noe gjennbruk av bandmedlemer finner vi også på denne festivalen. Bandet bruker en folkeinstrumenter og både bandet og scenen passer ypperlig på en vikingfestival. For metalfans som synes at dette er en litt for rolig avslutning på en kveld, er det underholdning og metal-DJ i Gildehallen utover kvelden.

Lørdag

I fantastisk solvær er tre band ferdige med å spille på scenen før klokken er fem. L.E.A.F. fra Nederland starter med rolig middelaldermusikk på middelalderinstrumenter, før det blir en halvtime  sort vikingmetal fra Kristiansand-bandet Blot. Alt dette samtidig som det foregår vikingaktiviteter rundt omkring på området rundt festivalen, blant annet øksekasting og omvisninger. Det er også ølsmaking fra ulike småbryggerier, noe som tydligvis falt i smak, for senere på kvelden var det utsolgt for spesialøl i baren, en tap-tap-situasjon vi får håpe de har ordnet opp i til neste år.

band-med-bensinkanner

Det er fortsatt behagelig med plass foran scenen da Kirkebrann fra Vestfold går på. Scenen er passende dekorert med bensinkanner og liksminken og patronbeltene er på plass. Dette er fengene black metal med mye repeterende riff og når bandet inviterer publikum på øldrekking blir det liv i solsteiken. Den litt grumsete lyden i starten av showet har blitt bedre i løpet av det korte settet, slik det har vært på flere av de andre bandene også.

Igjen trenger man ikke kjede seg etter konserten, for her får vi vikingkamp og død i flere kamper før doom-metalbandet Hamferd fra Færøyene imponerte publikum, før det igjen var klart for black viking-metal fra svenske Månegarm. Et sted måtte man legge inn en dukkert, mat og få sett litt mer av det fantastiske området rundt festivalen, så disse bandene fikk jeg dessverre ikke sett.

band-2

Om man ikke fikk nok viking-show mellom konsertene, så var både vikinger og “vanlige” metalheads med på å lage moshpits under black metal-bandet Melechesh. De er opprinnelig fra Israel, så festivalen har virkelig en stor geografisk spredning på bandene. At den ene gitaristen går med tildekt ansikt og ser ut som en terrorist gir oss også noen geografiske tanker. Dette låter proft og bandet framstår proffesjonelle, og med så fengene låter som de har holder man ut en stund i moshpiten selv om man ikke har ringbrynje eller hjelm.

band

Black metal-bandet Tsjuder fra Oslo har en brutal og skitten sound gjennom settet, men dette låter bra og er beinhardt. De har noen catchy riff som faktisk minner meg om Accept, men cover-låt får vi først når de avslutter med Bathory-låten Sacrifice. Publikum har likt hele settet fra bandet med festivalens lengste spiker og nagler, og folk har knapt lagt merke til været. Ennå.

Wardruna er en fin og verdig avslutning på en viking/metal-festival, ihvertfall må publikum ha syntes det, for alt godværet vi har hatt gjennom hele langhelgen ble her oppveid av et enormt regnvær gjennom konserten. Dette er stemningsmusikk, og moshpiten er her byttet ut med at folk står stille og nyter. Lys, lyd, scene-showet med backdrop som lager en magisk atmosfære og bruken av folke-instrumenter gjør dette til en verdig og semningsfull avslutning. Etterpå er det bare å gå til campen og finne tørre klær før man er klar for metal-DJ i Gildehallen til man blir kasta ut etter å ha festet i tre dager til ende.

Det var mange flotte vikingantrekk og -telt på festivalen, men som en hobbysyklist la jeg merke til dette på campen…

sykkeltransport

…en sykkel med skiltet Stockholm-Horten på. Det var en finsk metalheads som hadde tatt båten over Bottenviken og deretter syklet fra Stockholm til Midgardsblot. Vi måtte høre litt om hva han syntes om festivalen.

Matti, 31 år, fra Helsinki-Finland:

Har du vært på festivalen før? -Nei dette var første gang.

Hvilket band var det beste ved årets festival? -Det er vanskelig å si, både Wardruna og Folket Bortafor Nordavinden ga festivalen en veldig unik spirit.

Hvilke 3 band kunne du tenke deg å se her neste år? -Det måtte bli finske Jonne Järvelä solo project, Metsatöll fra Estonia og Týr.

Er det noe som kunne vært bedre på festivalen? – Det måtte være mindre forsinkelser.

Hva syns du om festivalen forøverig? -Jeg syns det har et stort potensiale til å bli en langtvarende tradisjon samt at jeg håper ikke festivalen har planer om å bli noe særlig større.

Med det takker vi i Helvete Magazine for en flott festival og håper vi sees neste år. Dette ga mersmak.

-Kvile-