TONS OF ROCK 2016

Etter et bobilhaveri på Moss og derfor endring i planen bare halveis på vei så ble det etter en 17 timers tur fra Lørenskog til Halden endelig atter duket for Tons of Rock, med noen modifiseringer av både scener og campplasser. Siden bobilcampen vi har bodd på de fåregående år ikke eksisterte lenger da den var erstattet med andre ting ble vi noe amputert der vi havnet lengst bort fra eventet. Det ene fortet som lå midt i mot Fort West var erstattet med en større øl servering og telt scenen ble derfor mellom scenen og den nye scenen som lå en god spaservei unna ble derfor litt nedprioritert da man ikke rakk over med alt man ønsket. Ut i fra de vi snakket med av publikum så syns også en god del av dem at siste scenen var noe langt unna for å orke å gå dit, og som en sa: «Vi begynner jo å dra på åra vi også og kropp og bein er ikke like spreke som det en gang var når man banget etter disse artistene for 30-40 år siden.» Og jeg kan vel si meg enig i det. Men vi trosset vær og vind som slo mot oss første kveld og prøvde å gjøre det beste ut av det.

TORSDAG

LEPROUS: Norske Leprous åpner Tons Of Rock 2016 på Tent Stage med progresssiv metal. Musikken er litt sånn Radiohead møter Sigur Rós. Røyk, strober og hvitt lys flasher fra scenen. Folk er ikke er helt varme i trøya ennå og til tross for mange oppmøtte er publikum nokså rolige. Det er mye mer folk enn ifjor og det merkes at festivalen har vokst. -Tina-

VREID: En av festivalarrangørenes eget band Vreid spiller i Tentstage. Masse folk inkl. barn var møtt opp. Sinnsykt mye strobe- & farget lys. Regnværet stopper ikke folk når Vreid skal spille selvom det var relativt rolig stemning blandt publikum, men konserten var fantastisk. -Tina-

RIVAL SONS: Så er det klart for litt blues rock. Da Rival Sons spiller opp på Fort West øser regnet ned over oss og de åpner med låten “Electric man”. Gutta har dessverre ikke tatt solen med seg fra California. Til tross for mye publikum er det en litt laber stemning som det nok må litt større legender til for å lette på. Innimellom får vi høre låter fra siste skiva deres “Hollow Bones” som kom tidligere denne måneden. -Tina-

RAGA ROCKERS: Vi var litt spent på om det ble mye gammelt eller ei og heiet på det første…og vant. Her kom det gamle slagere på rekke og rad og slo allsang på grensen langt ned i støvlene. Det var stinn brakke og en kan vel si at det var flaks at vi alle fikk stå under tak da de spilte i teltet og konserten som ga mest liv og leven den dagen. Og prikken over i’n var når de avsluttet med min egen favoritt…«Noen å hate». -Cayza-

BLACK SABBATH: Dette er siste gang legendene Ozzy Osborne og Black Sabbath spiller i Norge og det regner som Satan, riktig så passende er det da at de åpner med låta “Black Sabbath”. Hele plassen foran hovedscena og oppover bakkene rundt er smekkfullt av tilskuere og det er skikkelig fart i publikum. Ozzy er litt overraskende i virkelig storform og det er full fart selvom han synger litt skingrete innimellom på slutten, men det er helt greit siden det er ham. Det er et skikkelig fett sceneshow og den store skjermen bak bandet på scenen sørger for at alle får med seg alt som skjer der oppe. De nesten 2 timene de spiller får vi høre gamle slagere som bla; “Dirty Woman”, “Warpig” og “Ironman” før de runder av en uforgelmmelig seanse med “Paranoid”. -Tina-

HEATSEEKERS: Dette bandet så vi på Karmøygeddon og der gjorde de en enorm bra jobb med å varme opp publikum for å kunne starte partyet den dagen de spilte. Her avsluttet de første kvelden og de er bra på å sprite opp stemningen for party der de spiller sin Ac/Dc musikk. Her ble både vær og vin trosset for det var partyfaktor 10. Bandet selv skrek; «We want more» og da de avsluttet med «TNT» var det absolutt ingen som var klar for senga, men her skulle det festes mer, uansett vær & vind. -Cayza-

FREDAG

THE SHRINE: Solskinnsrockerne i The Shrine åpner hovedscena på fredagen med litt Psychedelic Violence Rock and Roll. Det låter som Garagerock ispedd litt heavy metal med noen heftige gitarsoloer innimellom og en nokså rølpete vokal. De spiller i hurtig tempo og det er ordentlig fengende. Ekstra hyggelig er det da vokalist Josh sier “Thank you for waking up with us”. Det er jo litt en utakknemlig jobb å spille så tidlig, så det tar ikke av foran scena, men det gjøkke no’. -Tina-

BELOW er første band  for min del denne fredagen, litt treg med å komme meg ut av pysjen  Jeg får med meg 3 venner som i likhet med meg ikke har hørt bandet tidligere. Teltet er mørkt og halvfult selv om det er midt på dagen og man får nesten en følelse av at det er mer kveld en dag.  Halveis ut i konserten sier sidemann  til meg at jeg må skrive godt om dette bandet for han syntes det var helt konge. Det er jeg enig i. For en stemme.. minner litt om Halloween…. Vi ”våkner” og kommer i stemning og er definitivt klar for mer. Dette doom-metalbandet fra Sverige hører jeg gjerne igjen. -Siv-

KRAKOW kaller seg selv for et experimental post metal band og har holdt det gående i over 10 år. Den stoner metal soundet i musikken fenget meg fra første gang jeg så de live, som egentlig ikke er mange årene siden. De bare vokser og vokser og gjorde en fantastisk jobb på årets festival noe man også merket på de andre fremøtte som var godt begeistret over opptrednen. -Cayza-

EL CACO fra Lillestrøm er et allerede godt etablert band og siden det er fra min hjemby var man jo nødt til å karre seg opp på plattingen for å få de med seg. Det var fortsatt lite med folk på denne tiden, men det fylte seg opp litt mer underveis i konserten. De fremmøtte fikk i allefall en god dose av skikkelig hard rock n’ roll og Øyvind på vokal sjarmerte med sin sjarm og Anders viste oss fete riff på gitar. Trommisen sitter jo alltid i bakgrunn og man legger ikke like mye merke til dem, men de gjorde en super bra jobb alle mann og jeg vas stolt av å være fra Lillestrøm denne dagen. -Cayza-

HAVOK

Disse amerikanerne tok seg til rette i Tent Stage. Det var veldig varmt og hele publikummet var litt motløs på grunn av den høye temperaturen, men dette var ikke noe problem for bandet og det viste de med at de gikk ut og ga alt. Veldig bra Trash Metal, høres nesten ut som godeamle metal band som Slayer og Megadeth. Forestillingen var veldig kort og på slutten var det fylt med publikum foran teltet Stage. Ingen tvil om at kvelden lovet å være en stor metalera fest hvis alle band var på samme linje som Havok. -Kevin-

CONVERGE

Converge entrer scenen. Bandet er fra Salem (Massachusetts) og ledes av Jacob Bannon (vokalist). Klokka var 18:00 og publikum begynte å juble. Utvilsomt, Converge endte opp med å gi publikum en fantastisk iscenesettelse. Lyden var veldig bra, godt differensiert av alle instrumenter og selvfølgelig, opplevelsen av disse veteranene og mathcore dominerende musikk oversvømmet publikum under hele forestillingen. Personlig syns jeg dette ble en av de viktigste forestillinger fredag kveld. -Kevin-

AUGUST BURNS RED

Telt Stage og endelig tid for August Burns Red, bandet fra Lancaster (USA) som var det bandet jeg hadde gledet meg mest til å se. Publikum ventet spent på deres opptreden og var imponert allerede fra den første sangen, alt akkompagnert av Jake Luhrs. Fantastisk lyd og da de entret scenen lovet de å være et av de beste bandene i natt. Oppsetningen var fantastisk og hele bandet flyttet rundt på scenen og hoppet. Publikum sluttet ikke å hoppe og rope under hele forestillingen. En plettfritt opptreden og en utrolig bra lyd. Deviser en ekte amerikansk metalcore.-Kevin-

SIXX:AM

Den var nesten blitt 20:00 i Fort West og publikum var godt oppvarmet og ivrig etter å se bandet Sixx: AM, prosjektet til Nikki Sixx, Motley Crue bassisten. De kom ut på scenen, imponerte med en forseggjort lyd og selvfølgelig en oppsetning som oppfordret fans av bandet som sang fra første minutt. Festen fortsatte fra de tok scenen og etter noen mer ekstreme stiler fra dagens tidligere konserter ble det nå hard rock av Sixx: AM og alt var perfekt for at det skulle bli en skikkelig fest. -Natalia-

ALICE COOPER: Alice Cooper må sies å være festivalens høydepunkt og dette bandet er en virkelig publikumsmagnet. De åpner med “No More Mr. Nice Guy” og det er vanvittig bra stemning både i publikum så vel som på scenen. Alice Cooper har alt; kult lysshow, røyk, bra trøkk, drama, kostymer, show, performance, samtlige bandmedlemmer har scenetekke som en frontfigur uten å “outshine” sjefen sjøl og ikke minst har Alice Cooper jævlig bra låter. Vi får Alice i tvangstrøye, “the nurse from Hell”, Alice som halshugges i giljotin bare for å gjenoppstå fra under et blodig laken, kjempemonsteret, såpebobler, konfetti og kjempeballonger som publikum får leke med. Det skal godt gjøres å ikke storkose seg her. Blant slagerne vi får høre er bla “Million Dollar Babies”, “Poison”, “Be My Frankenstein”, “Eighteen”, “School’s Out”. Mot slutten av konserten gjør Alice Cooper den fine og rørende gesten å hylle store rock’n’rollere som har gått bort med en gravstein hver mot backdropen samtidig som de covrer dem; vi får høre “Fire” for Jimi Hendrix, “Pinball Wizard” for Keith Moon, “Sufragette Citty” for David Bowie og “Ace Of Spades” for Lemmy Kilminster. Det er så man får både gåsehud og klump i halsen. En ekstra punch til slutt er et realt basketak mellom Hillary Clinton og Donald Trumph der sistnevnte selvsagt får grisebank. -Tina-

BLACK DEBBATH: Det er topp stemning blant publikum da humor og space rockerne Black Debbath spiller på Tent Stage. Det er mange som har tatt turen for å få med seg dette sammensuriumet av fet tungrock, samfunnsengasjement og tant og fjas. Backdropen er en artig vir på Motörheads egen Snaggletooth med langhåret parykk for anledningen kalt kalt Motörhedda Gabler Black Debbath. Disse gutta klarer jo å vir på det meste og er i følge seg selv festivalens trekkplaster siden de er de eneste som har spilt her 3 år på rad, og føler seg beæret over at Black Sabbath spilte coverlåter av dem på engelsk dagen før. -Tina-

MGLA fra Polen er et black metal prosjekt som gjorde det bra her i Halden. Det var bra med folk foran scenen da det var en del som hadde tatt turen opp hit for å se nettopp dette bandet. Selvom det er et ekstra stykke å gå opp til denne scenen så er det fin utsikt utover når man først er der, og med en slik musikk i bakgrunn kan man vel si at livet er hærlig dere. -Cayza-

GHOST har vært på Tons of Rock før så her visste folka som kom for å se dem hva de fikk. Selv syns jeg bandet et super kjedelig, men man kan jo ikke like dem alle. De leverte varene som forventet og selvom det var noe mindre folk der enn tidligere på kvelden virket det som om publikum var fornøyd. Ikke noe å påpeke på fremføringen i alle fall.  –Cayza-

MORK gjorde en suveren jobb oppe på lillescena og jeg ble ganske overasket. Det var første gang jeg hørte dette bandet live og fordi jeg hørte flere av festivalpublikum sa at man måtte få med seg dette så klarte jeg å karre meg opp den lange bakken. Angrer absolutt ikke på det for dette bandet vil jeg høre mere av. -Cayza-

THE CARBURETORS

Fredag kveld hadde vi en mer enn morsom slutt med nordmennene fra THE CABURETORS. Rockebandet tok plass i teltet, klar til å avslutte kvelden på en største mulig måte. Selv om publikum allerede var sliten etter enda en dag full av flotte konserter og storband var det tøft  at det var umulig å fortsette festen med det utrolige tempoet i dette norsk bandet. Noen ganger hørtes de svært rock’n’roll ut, mens andre sanger kom nesten til å høres ut som heavy metal. De avsluttet kvelden med inntrykket av at publikum var sulten på mer. Men det var alt for i kveld fortsetning følger i morgen med flere gode band. -Kevin-

LØRDAG

AMMUNITION var nordmennene som åpnet lørdag på Fort Vesten. Publikum var fortsatt ved motet etter 2 dager med fest selvom det var tidlig på dagen. Sånn er det ofte for de første band som får oppdraget med å åpne siste festivaldag, men de viste at bandet har mange lojale fans som støttet bandet fra starten av forestillingen. Lyden var bra og sangeren viste stor energi og en konstant holdning med å motivere publikum. Uten tvil er det et band som fortsatt har en stor karriere foran og er et fremtidig løft om norsk rock. -Natalia-

PAIN slår aldri feil, selv ikke på en høylys dag. Kanskje til og med enda bedre for da får vi se Peter’s artige grimaser enda bedre. Det er fortsatt ikke alt for mange fremmøtt, men det kommer flere underveis i konserten. Pain åpner med «Same old song» og vi får en haug med bra låter før de avslutter med «Shut your mouth». Det var bra lyd og bandet er bra samkjørt og man blir ALDRI lei av å se eller høre Pain. -Cayza-

ETHEREAL SIN

Som liten likte jeg å høre på mannlige operasangere og Etheral Sin sendte meg minner fra barndommen. Bandet som er fra Tokyo har en blanding av symfonisk black metal og orientalske melodier og har mange fans i Norge som har møtt opp for å høre de.. Riffene er bare magiske. -Siv-

AMON AMARTH: I det det viking-inspirerte death metal bandet fra Sverige entrer scena, kunne man høre publikum juble utover hele festivalområdet. Bandet steller seg opp mellom to store røykmaskiner formet som dragehoder og trommisen setter seg bak settet sitt som står på en steinplatform. Bandet spilte hovedsakelig sanger fra det nye albumet «Jornsviking», men de hadde også med de gode gamle som «Guardians of Asgaard» og «Pursuit of Vikings». Litt ut i konserten forteller frontmann Johan Hegg at bestefaren var i fra Fredrikstad, så han hadde norsk blod i seg og! Etterpå tar bandet frem horna sine og skåler med publikum før de tar en «bånski».  Bra trøkk fra bandet og god stemning fra publikum var det hvertfall under hele konserten. Dette var en uten tvil en konsert man virkelig kunne heve horna i været på og da mener jeg både ølhorna og djevelhorna! \m/ -Monica-

EUROPE

Så var det Europe og jeg er sent ute. Det er så mange kjente overalt at det av og til er litt vanskelig å holde skjemaet. Sist jeg så de var på Monsters of Rock cruise våren 2015 og den konserten var fantastisk. Joey Tempest og resten av gjengen samlet «en million» folk foran scenen og stemningen var på topp hos de fleste. De åpner showet med to nye låter fra siste skiva etterfulgt av «Rock the Night». Mange nye låter, men også gamle slagere som «The Final Countdown» fra  86 holder fremdeles koken som også avslutter showet.  Alltid morsomt med band som minner om gode gamle 80-tallet. -Siv-

RED HARVEST. Det er lenge siden jeg har hørt og sett dette bandet live, men så har det jo også vært på stedet hvil en periode. Jeg var ekstra spendt siden jeg visste at min gode venn Nico fra bl.a. Oceans of Time skulle sitte bak trommene denne kvelden så man fikk dratt med seg en del ekstra folk på veien som ikke var klar over at fyren på trommer bare hadde hatt noen få uker på å forberede seg for denne begivenheten. Det var hardt og brutalt fra første stund og selvom jeg synd det blir litt for mye industrielt for min del så var det heftig å se hvordan Nico taklet denne stilen i forhold til alle andre band han har en relasjon til. Man skulle tro han ikke hadde gjort annet enn å spille med dem for dette var råtøft…av samtlige som stod på scenen denne kvelden. Takk for tilbakekomsten. Håper den er kommet for å bli. -Cayza-

MEGADETH live er ustabilt. De kan levere en knallkonsert, noen ganger er det ok, men hvis setlista er feil og Dave Mustain ikke er i form kan det være gørr kjedelig. Kveldens konsert skulle bli en av yterlighetene. Etter en intro får vi «Hangar 18». Det låter bra, scena er dekorert med TV-skjermer som viser tema fra Rust In Peace-skiva og jeg begynner å håpe at dette skal bli en av knallkonsertene. Med nytt album ute blir det noen nye låter og «The Threat Is Real» kommer først. Mustain er vel rake motsetningen til Dee Snider når det gjelder å være showmann, men med setlista de har denne kvelden er det bare bra at han sier: «hm», mumler, minst mulig. Jeg klarer så vidt å høre at han sier at neste låten er dedikert til en god venn de har mistet og vi får ennå en låt fra Rust in Peace. Nick Menza’s død og jubileum for denne skiva gjør at vi får flere låter herfra. Etter en fantastisk time drar David Ellefson igang introen på «Peace Sells» og publikum er med og synger på denne gamle hiten. Mustain, Ellefson og de to nye supermusikermedlemen i bandet har virkelig klart å gjøre dette til den beste konsertene jeg har sett av Megadeth på lenge og jeg er både fornøyd å sliten da de går av scenen, men jammen kommer de ikke tilbake og setter prikken over i-en med «Holy Wars». Fra å ha lite forhåpninger ble dette festivalens høydepunkt for min del. -Kvile-

INSOMNIUM 

Vi har fortsatt en sterk lørdag på Tent Stage, denne gangen med de finske veteranene fra Joensuu. De ga full kraft gjennom sin melodiske death metal. I teltet Stage var det knapt plass til flere folk da det var overfylt og det var et svært livlig publikum. Dette gjorde forestillingen til en ekte finsk death metal konsert, med en sterk gitarer og djevelske trommer. Man skjønner jo hvor store disse egentlig er da vi kunne se det store antall fans som var fremmøtt og som støttet bandet fra første låt. -Kevin-

BEHEMOTH: Behemoth er siste band på hovedscenen på Tons Of Rock 2016 og sørger for en verdig og mørk avrunding av årets festival. Black Death Metal bandet fra Gdansk i Polen sørger for en seig, mørk og tung avslutning med et skikkelig realt sceneshow. Growlwnde mørk vokal, flerrende lyd og ulende gitarer henger i luften. Behemoth kjører full pakke og tøff musikk, kostymer, full sminke, heftig pyro, flammekanoner med flere meter høye flammer, røyk og tøft sceneshow gjør at publikum etterhvert løsner skikkelig og det blir en real moshpit foran scenen, mens andre crowdsurfer bortenfor. Andre igjen filmer med mobil og selfiestang. Av en eller annen merkelig grunn er det flere som går før konserten er over, men det legger ingen demper på stemningen. -Tina-

Vi kan vel si at det har vært en flott langhelg med både bra band og et flott publikum og ikke minst folka bak festivalen som holder det gående. De har bevist at Tons of Rock er en festival som er kommet for å bli med det antall økende publikumtall i år i forhold til tidligere år. Alle gode ting er 3 – på det fjerde skal det skje heter det jo så vi gleder oss allerde til å se hvilke band de kan friste med til neste år. Vi takker for denne gang og håper vi ser dere igjen neste år.

Text: Tina, Kevin, Natalia, Monica, Kvile, Siv & Cayza. Foto: Tina & Cayza