Beyond The Gates 2016 – 5 års jubileum!

 

13177547_819972808107607_205606813354201948_n

Nok en gang vendte vi nesen mot Bergen og Garage. I år hadde Beyond The Gates 5 års jubileum og vi ønsket ikke å gå glipp av denne begivenheten. Vi hadde dessverre bare mulighet til å få med oss de to siste dagene, men det gjestene fortalte oss var at til nå hadde bandene levert.  Vi kom på Garage fredag og startet med Sahg sin forhåndslytting og ølsmaking. Bryggeriet 7 fjell lot gjestene smake på en ny øl pr låt. Koselig og intim stemning. Eventen ble avsluttet med premiere på Sahg sin nye musikk video ”Black Unicorn”.

Så var det duket for første band Fredagen. Forventningene i lokalet var absolutt å tilstede. Black Magic var noe statisk og usikker i starten. 70 talls rock med en touch av doom fyller konsert lokalet. Det var bra driv i de melodiøse låtene som ga litt preg av Iron Maiden i form av litt «galopp» takt.  Etter hvert så det ut til at bandet slapp seg litt mer løs og publikum lot seg rive med. Konserten var ok, men bandet kunne brukt scenen noe mer. Neste band ut var nederlandske The Spirit Cabinet. Candlemass inspirert doom. Det er noe om virker litt ”off” med denne konserten. Etter vår smak ble dette noe tamt. Bandet oppnådde ikke den beste kjemien med publikum, det blir litt langtekkelig og kjedelig i lengden. Låtene har en tendens til å høres noe lik ut og vanskelig å skille fra hverandre. Oppskriften i låtene er veldig lik. De starter i midttempo så videre til et litt kjappere parti, og så til slutt et doom parti. Så gjentas formelen 2-3 ganger før låten er ferdig. Vokalen høres noe masete ut og en ustemt gitar gjør ikke inntrykket noe bedre. Tredje band som entrer scenen denne kvelden er irske Malthusian. De leverte en intens og stemningsfull konsert. Musikken hadde mye energi og krevde en del av lytteren. De skapte en mørk og dyster stemning. Rå og grimme vokaler, intense trommer samt gode riff er oppskriften på magi. Tre vokalister ga låtene særpreg. Bandet skapte en vegg av lyd hvor det skjer mye. Vi fikk til tider litt Deathspellomega feeling når det var på det mest intense. Litt mye feeding mellom låtene. Dessverre også var det litt grøtete gitarlyd til tider. Men alt i alt en veldig god live fremførelse.

Klokken nærmet seg 23.00 og lokalet begynte å bli varmt og fullt. Det svenske death/black metal bandet Degial var klar for å ta Bergen med storm. Og det lykkes de med. God energi og trøkk fra begynnelse til slutt. Fete riff og fantastisk rå vokaler. De bruker også innslag av tyngre partier og til tross av litt ullen lyd i starten åpnet lydbildet seg opp i løpet av konserten. Denne konserten traff oss langt inn i hjerteroten.  Vi må få trekke frem en meget dyktig trommis. Kveldens høydepunkt. Helt rått rett og slett.

Det er god stemning i de koselige lokalene på Garage, folk venter i spenning på kveldens headliner. Etter å ha skreket ut ”Fucking Norway” braker det løs fra australske Deströyer 666. Det virker som ingen av bandmedlemmene klarte å stå stille på scenen og det var som å få en knyttneve i ansiktet fra første stund. Musikken minner umiddelbart litt om Melechesh, ift melodien i riffene. Men bevarer likevel sin egen identitet.  Bandet leverer mye musikalsk brutalitet, men de er ikke redd for å ha mye melodi i riffene. Musikken oppleves som fengene og catchy. Det er kult å se hvordan frontfigur K.K Warslut eier publikum fra første stund.  En flott avslutning på fredagen.

Lørdag, siste kveld på Beyond The Gates 2016. Bandet som startet var norske Magister Templi. Konserten startet tungt. Lyden av basstrommen vrengte seg og ga en ubehagelig lyd. Men det kom seg utover konserten. Vokalisten var en tydelig front figur som engasjerte publikum, til tross for sine vokale begrensninger. Låtene ble litt små kjedelig, til tross for variasjon i låtstrukturen. Det er ikke noe å si på spillingen men det er akkurat som om de mangler de kule riffene for å få en til å ta helt av. Bandet var ikke redd for å by på seg selv. Alt i alt, positivt overasket. Andre band ut denne kvelden var det svenske doom bandet Saturnalia Temple. Konserten bar preg av en noe treg start og seige riff. Etter vår mening er dette for spesielt interesserte. Grim vokal og lange instrumentale partier med innslag av gitarsolo. Vokalisten hadde en god scenefremtoning og drømte seg bort i musikken.

Det ble et lite avbrekk fra konsertene og folk trakk opp i baren på Garage. Vi ble møtt av et ”alter” der Torgrim Øyre meddelte noe som lenge har vært etterlengtet. Beyond The Gates utvider i 2017. Folk responderte utelukkende positivt.  Torgrim fortalte at et kapittel avsluttes og at det er tid for en ny æra. Bjørgvin Black Mass. Festivalen vil finne sted på Garage og på USF Verftet i Bergen, august 2017.  Noen av bandene som gjester festivalen er Mayhem, som skal fremføre hele «De Mysteriis Dom Sathanas» akbumet. Mgla, Dark Sonority, Negative Plane, Vemod og Cult of Fire. Vi venter spent på resten av linupen!

14141628_1566515593654827_7542583700915298838_n

Etter gladnyhet og servering av bobler og spekemat var det duket for svenske Gehennah. Rølpete thrash med høy party faktor. Det var trøkk fra begynnelse til slutt. Headbanging, svette, kjappe gitarer og trommer. Dette er musikk som er ment til å spilles live. Lyden var bra og det er lett å høre alle instrumenter i mixen. Men om man er ute etter å se et band med mye variasjon og dybde er nok ikke dette bandet man går for å se. Men absolutt godkjent framføring, Thrash or Die! Nest siste band var klar for scenen. Stemningen på Beyond The Gates var til å ta og føle på. Norske Nekromantheon er et band som har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Spesielt blant de som er glad i gammel 80-talls thrash alla Kreator. Bandet består av en ivrig gjeng som ser ut til å kose seg på scenen. Dette er et meget samspilt band, men savnet litt samspill med publikum mellom låtene. Publikum så ut til å digge konserten og bandet leverte. Da var Beyond The Gates kommet til veis ende. Det var tid for siste band dette året. Engelske Venom Inc. For de som ikke vet det så består Venom Inc av 2 original medlemmer fra Venom. Gitarist Mantas og trommeslager Abaddon. Det gikk hardt for seg, spesielt blant mannfolka foran i rekkene da bandet kom på scenen. Klassikerne kom som perler på en snor. Det slår oss egentlig hvor mye likheter det er mellom Venom og Motorhead. Konserten var fantastisk fra begynnelse til slutt.  En verdig avslutning på årets festival.

14080025_1048761231868950_1932803563079058193_n

Det har vært to fantastiske dager i Bergen denne helgen. Vi ønsker å gratulere Martin Kvam (bilde) og resten av Beyond The Gates med 5 fantastiske år. Vi ser frem til fortsettelsen i 2017.

14055170_881873861917501_5623622811932400010_n

 

 

 

Tekst: Madelen Engeseth og Carl Engstrøm